S.S.S.

Evet, staj yerinizi kendiniz bulmanız gerekiyor.

Bilgisayar mühendisliği meslek stajının 6. yarıyılın bitiminden sonra yapılması öngörülmüştür. 4. yarıyılı bitirdikten sonra da yapılabilir, ancak bu durumda 7. yarıyılda staj dersi alınmadan notunuz OBS'de görünmeyecektir.

INF499 Mesleki Alan Stajı, Güz dönemi dersidir ve 7. dönemden itibaren alınabilir.

Evet, defterinizi teslim edebilir ve staj sunumunuzu yapabilirsiniz. Notunuz INF499 Mesleki Alan Stajı dersini aldığınızda sisteme işlenecektir.

6. Döneminizi bitirdikten sonra eğitime devam edeceğiniz ilk Güz döneminde INF499 Mesleki Alan Stajı dersini alabilir ve geçerli notunuzun OBS'ye işlenmesini talep edebilirsiniz.

Staj Başvuru Formu, kurumun staj yetkilisi (şirkette stajyerlerden genel olarak sorumlu kişi, öğrencinin stajından sorumlu mühendis, şirketin genel müdürü veya İnsan Kaynakları yetkilisi olabilir) tarafından kaşelenir ve imzalanır.

Sigortanızın staj yaptığınız şirket tarafından ödenecek olması durumunda, Staj Başvuru Formu'nuzun sol üstüne kendi el yazınızla "Stajım süresince genel sağlık sigortam staj yaptığım şirket tarafından karşılanacaktır" yazmanız yeterlidir.

Belgeler ve Formlar altındaki ilgili formu doldurup sonrasında bölüm staj sorumlusundan alabilirsiniz.

Staj Değerlendirme Formu ve Staj defterindeki imza gerektiren tüm alanlar, stajyer öğrenciye süpervizörlük eden Bilgisayar Mühendisi veya yönetmelikte belirtilen diğer mühendislerden biri tarafından kaşelenip imzalanarak kapalı zarf içinde bölüme teslim edilir.

Stajınızı dönem içindeki veya sonundaki tatillerde yaptığınızda 60 günü tamamlayamıyorsanız, ders dönemi sırasında da staj yapmanız mümkündür. Ancak ders programınıza göre haftada en az 3 tam gününüzün boş olması gerekir, yani o yarıyılda kayıtlı olduğunuz derslerden birinin günü veya saatinde staj yapamazsınız. Ayrıca vize ve final sınav haftalarında da staj yapmanız mümkün değildir.

Staj Başvuru Formu'nun ilk paragrafı, staj süresince sigortanızın fakülte tarafından karşılanacağını taahhüt eden ifadeyi içermektedir. Eğer başvurduğunuz kurum böyle bir belge talep ediyorsa, Staj Başvuru Formu'nuzu şirkete doldurtmadan önce Bölüm Staj Sorumlusu'ndan ilk paragrafın altına imza alabilir, Bölüm Sekreterliği'nden kaşe bastırabilirsiniz.

Staj yapmak üzere anlaştığınız şirketten, şirketin Cumartesi günleri de mesai yaptığına dair kaşeli ve ıslak imzalı belge alıp staj başvuru formunuzla birlikte teslim etmeniz durumunda, Cumartesi günleri de staj yapabilirsiniz. Ancak Pazar günleri staj yapmanız mümkün değildir.

Evet, stajınız sırasında staj yapacağınızı beyan ettiğiniz bir günün resmi kurumlar tarafından tatil ilan edilmesi durumunda, bu günler toplam staj gün sayınızdan eksilir. Bölüme dilekçe vererek eksik gün sayınızı staj sonuna ekletip stajınızı uzatabilirsiniz.

Mesleki Alan Stajının en az 60 iş günü yapılması zorunludur, 60 günden eksik staj yapmışsanız mezun olamazsınız. Eksik kalan günlerinizi tamamlamak için birden fazla parça halinde yapabilirsiniz; ama her bir stajın en az 20 gün olması gerektiği için, toplam gün sayınız 2 gün eksik ise bile sadece 2 günlük bir staj yapamazsınız, yine 20 günlük bir staj yapmanız gerekir.

Stajın uzatılabilmesi için mücbir bir sebep sunulması gerekmektedir. Böyle bir durumda, sebebinizi ve uzatmak istediğiniz süreyi belirten bir dilekçe, staj yaptığınız kurumun staj sürenizi uzatmanızı onayladığını gösterir ıslak imza ve kaşeli yazı, güncel staj takviminiz ve (mümkünse) mücbir sebebinizi kanıtlar belgeyi bölüm sekreterliğine teslim ederek süreci başlatabilirsiniz.

Staj yerinizi değiştirecekseniz, iki ayrı staj yapacak gibi düşünüp işlemleri o şekilde yürütmeniz gerekir. Staj başvurunuzu yeni staj yerinize göre en baştan yapmalı ve Bölüm Staj Sorumlusu'ndan onay alarak Bölüm Sekreterliğine teslim etmelisiniz. Staj başvurusunun tesliminden sonra Bölüm Sekreterliği tarafından yapılacak işlemlerin zaman alabileceğini ve 20 günden az yapılan stajların kabul edilmemesi kuralının burada da geçerli olacağını gözden kaçırmamalısınız.

Stajınızı birden fazla şirkette yaptıysanız, her bir stajınız için ayrı raporlama (Staj Yeri Değerlendirme Formu ve Stajyer Değerlendirme Formu) ve defter teslimi ile ayrı sunum yapmanız gerekir.

Sigortanızın staj yaptığınız kurum tarafından karşılanmayan günleri fakülte tarafından karşılanabilir. Staj başvurunuz sırasında durumu açıklar bir yazıyı başvurunuza eklemeniz yeterlidir.

Nihai staj notunuz, mezun olmanız için yeterli toplam staj süresi tamamlandığında OBS'ye işlenir. Stajınızı kısmen yaptıysanız, rakam notunuzu bölüm staj sorumlularından öğrenebilseniz de harf notunuz henüz belirlenmemiş olacaktır. Eğer stajınızı tek parça olarak tamamlamış ve dönem içinde dersi seçmişseniz, harf notunuz en kısa sürede OBS'ye işlenecektir. Ders seçimini daha önceki dönemlerde yaptıysanız, Öğrenci İşleri tarafından not girişiniz yapılabilmesi için fakülte kurulu kararı beklenecek ve tüm bu süreç zaman alacaktır.

Staj defteriniz usül, şekil, içerik vb. sebeplerden kısmen veya bütün olarak revizyon alabilir. Yapacağınız revizyonla eksikleri ne kadar tamamladığınız, stajınızdan alacağınız not üzerinde etkilidir. Ancak her revizyon notunuzu yükseltmez. Staj defterinizi ilk teslimde mümkün olduğunca eksiksiz bir biçimde iletmelisiniz.

Bu tip olumsuz durumlarla karşılaşmamak için mutlaka öncesinde bölüm staj sorumlularına mail ile ulaşmalı ve randevu almalısınız.

Staj defterinizi ve defterle birlikte teslim etmeniz gereken tüm belgeleri, Bölüm Sekreterliği'ne imza karşılığı teslim edebilirsiniz.

Sunumlar bireysel değil, toplu şekilde yapılmaktadır. Bu kapsamda sunum tarihlerine dair bölüm sayfasında yapılacak ilanları takip etmelisiniz.

Stajınızın geçerli olması için staj yapmak istediğiniz kurumda staj boyunca size süpervizörlük edecek bir Bilgisayar Mühendisi veya yönetmelikle belirlenen diğer mühendislerden biri olması gerekir. Bu şart sağlanıyorsa stajınız değerlendirilecektir.

Stajınızın kabul edilmesi ve değerlendirilmesinde aranan şart, alanında uzman bir Bilgisayar Mühendisi veya ilgili yönetmelikle belirlenen diğer mühendislerden birinin gözetiminde ve uygun içerik ile çalışılmasıdır. Staj boyunca sahip olacağınız ünvan çok önemli olmamakla birlikte, stajınızın içeriği zayıf veya konu olarak Bilgisayar Mühendisliği ile ilgisiz ise stajınız kabul edilmeyebilir.